Bij deze opdracht luisteren leerlingen naar het nummer je l’adore van de cd Alez en vullen op de puntjes het ontbrekende lidwoord in. De opdracht kan in het eerste leerjaar Frans gebruikt worden wanneer het lidwoord net aangeboden is (zo gebruikte ik hem zelf), maar zou ook als herhaling in een hoger leerjaar kunnen.

Het lied gaat erg snel, daarom is het verstandig de afspeelsnelheid op Youtube aan te passen en leerlingen hier tips voor te geven dat het niet te doen is om alles in te vullen. Na de oefening heb ik met de leerlingen besproken waar het lied over gaat. Ik heb uitgelegd dat het een lied is van de Franse dominee Pascal Conzalez (predikant binnen de Unepref) en dat hij van alles opnoemt waar hij van houdt. Echter is er maar 1 ding dat hij aanbidt, tot wie hij bidt en voor wie hij buigt.

Vervolgens vroeg ik leerlingen wat dat ding zou kunnen zijn en daar waren ze snel uit. 1 leerling merkte op dat het filmpje op Youtube erg weinig bekeken was en zei toen ‘dat is echt jammer, mevrouw, dat zoiets om te evangeliseren zo weinig bekeken wordt, er zouden meer mensen hiernaar moeten luisteren’.  Uiteraard had ik een soortgelijke opdracht ook kunnen doen bij een seculier liedje, maar dit nummer leek mij een mooie kans om ook al op een laag taalniveau vakinhoud en identiteit te koppelen.

De tweede opdracht bij liedjes sluit aan bij Libre Service VWO 2 Unité 6, maar kan ook los gebruikt worden. Dominee Pascal Conzalez heeft in de Coronatijd (maart 2020) een nieuwe tekst geschreven voor het bekende nummer ‘dommage’ van Bigflo en Oli. Dit laatste nummer wordt gebruikt in een luisteropdracht in deze Unité, dus vandaar de aansluiting. Aan de hand van een vragenblad gaan de leerlingen eerst globaal luisteren, daarna gaan ze meer gedetailleerd luisteren en vragen over de tekst beantwoorden. Het leek mij goed om aan leerlingen te laten zien dat populaire muziek ook op een goede manier gebruikt kan worden. Daarnaast is het mooi om hen hierdoor mee te geven dat ze niet alleen aan zichzelf moeten denken en voor anderen mogen bidden. Er is ook een docentenblad met de antwoorden en de tekst van het lied.

Materialen bij de opdracht Je l’adore

Materialen bij Dommage van Bigflo et Oli

Deze bijdrage is van Gerian Tekelenburg, Driestar College